Megjegyzések egy gyenge propaganda-cikkhez

Jelen bejegyzésem a hvg.hu "Orosz kém lesz Trump külügyminisztere?" című ingatag lábon álló gyenge cikkéhez szól hozzá.

Tovább dübörög az Oroszország elleni propaganda gépezet, amihez a magyar ballib sajtó is hozzáteszi a maga gyenge szinvonalú szolgálatát. Aleppó ostroma alatt fenntartások nélkül vették át a nyugati fősodratú média egyoldalú híreit, amelyek Moszulról hallgatva szinte csak Aleppóban történő civilek elleni atrocitások és mészárlásokról cikkezett, mindezt mindenféle bizonyíték szolgáltatása nélkül.
Tegnap Trumpot megválasztották az elektorok, így a mindik demokratikus, a másként gondolkodást feltétel nélkül örökké tiszteletben tartó liberálisok utolsó nagy reménye is szertefoszlott, hogy imádott Hillary-jük legyen az elnök. Még egy dologban reménykedhetnek, ha bizonyítani tudnák valahogy, hogy a liberalizmus aktuális fődémona, Putyin közvetlen parancsára orosz hackerek befolyásolhatták az amcsi elnökválasztás végeredményét. Erre a reményre akar ráerősíteni a hvg.hu cikk is.
Trump Rex Tillersont, az Oroszországban hatalmas befektetéseket végző ExxonMobil texasi olajvállalat elnök-vezérigazgatóját nevezte ki külügyminiszternek. Tillerson bűne az, hogy e befektetések nyomán üzletileg jó és szoros kapcsolatokat épített ki az oroszokkal, ráadásul magával Putyinnal is, akitől megkapta a barátság érdemrendet. Visít is rendesen az amerikai libsi média. E sivalkodásra tényként való hivatkozás a jelen hvg cikk legnagyobb szakmai hibája.

Ez egy rohadt gyenge propaganda cikk volt. Amerikai libsi médiát tényforrásként idézni, McCaint erkölcslovagként beállítani - és elütéseket benne hagyni. Hallgatni arról, hogy épp a vesztes fél valósítja meg azokat a vádakat, amivel a Clinton-média Trump híveit illette még korábban, ti. hogyha Trump elveszíti a választásokat, akkor hívei nem lesznek hajlandóak elismerni a választások tisztaságát és eredményét. Micsoda bűnök terhelik a leendő külügyminiszter lelkét: sikeres befektetések, baráti viszony Putyinnal, "az ExxonMobil 250 millió dollár értékben fektetett be Oroszországban, utakat, hidakat, kikötőket, klinikákat, kórházakat épített, és közel 15 ezer árva gyereket is támogatott". Szörnyű. Az lenne ez lenne a "legmegsemmisítőbb mondat": "»Trump külügyminiszter-jelöltje biztosan kvalifikált, ám fogalmunk sincs arról, miben hisz.«"? Röhej.
Meglepő és csak Trumphoz köthető lenne az Oroszokkal való alapvetően semleges, de bizonyos területeken - főleg a terrorizmus terén - együttműködő viszony? Tudatlan és felkészületlen lenne a szerző, aki azt a hülyeséget írja Tillersonról: "Az az egy dolog viszont, ami tudható róla, Putyinhoz való aggasztó közelsége, felborítja több évtizednyi amerikai külpolitika alapvetéseit." "Az ingerült megnyilatkozásokból" kétpárti egységre következtetni a tekintetben, hogy nem fogadható el külügyminiszternek, aki nem folytatja az értelmetlen és felelőtlen, a világot egy újabb világháború felé sodró orosz ellenességet? Aki fel akarja esetleg oldani az ugyancsak értelmetlen és káros Oroszország elleni szankciókat? Pont akik kiállnak a leendő külügyminiszter mellett, azok ifjabb George Bush kormányának fontos vezetői voltak. Annak idején meglehetős egyetértésben léptek föl az oroszok és az amcsik a saját vélt vagy valós terroristáik ellen. Viszont a békaangyal Obama ideje alatt nyíltan kiélezték a konfliktust mind a Közel-Keleten, mind Kelet-Európában. Ki is a valódi agresszor? Az aki érdekszféráját védi? Vagy az, aki megpróbál elég nyíltan kiszakítani Ukrajnát az oroszországhoz fűződő szoros, több évtizedes gazdasági és politikai kapcsolatokból. McCainre hivatkozni, aki bár republikánus, de nyíltan részt vett Hillary vezette külpolitika formálásában, amikor személyesen összefeküdt a szír terroristákkal, a később ISIS-é váló terrorszervezet vezetőivel, valamint az ukrán nácikkal? Miért hallgat a "kedves" cikkíró arról, hogy Kijevben kiknek az orvlövészei lőttek civilekre (lásd: http://mno.hu/kulfold/ukran-or..., miközben állandóan felhozzák a máig nem tisztázott - csak hazugságokat és légből kapott "információkat" terjesztő - esetet a maláj gép lelövéséről. A Nobel-békedíjas Obama alatt hatalmasabb káosz alakult ki a világban, mint Bush agressziója alatt. Sajnos a republikánus külügy menthetetlen háborús bűnei ismét megismétlődhetnek. Trump csak szavakban tett ígéretei egy a hagyományos katonai eszközökre támaszkodó, de ugyancsak veszélyes játékot űző külügyi vezetésen ugyancsak elbukhat, ahogy Obama ígéretek szintjén maradó békéje is káoszba fordult a CIA és McCain hathatós tevékenysége nyomán. Sajnos Trump izraelnek tett ígéretei azt vetítik előre, hogy az oroszokkal való kiegyezés és esetleges együttműködés nem feltétlen a világbékének megvalósítását hozza el, hanem az USA megmarad a zsidó Moszat csahos kutyája, csak Trumpot még idomítani kell egy kicsit.

»Trump külügyminiszter-jelöltje biztosan kvalifikált, ám fogalmunk sincs arról, miben hisz.«"
(Forrás: http://hvg.hu/vilag/20161218_Tillerson_Trump_kulugyminiszter_Putyin_Exxon_amerikai_kulpolitika)

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?