A "Populista" és "Populizmus" bélyeg liberális használati utasításához

Trump győzelme óta feltűnt nekem egy változás, hogy immár a "Szélsőséges", "Szélsőjobb", "Náci", "Fasiszta" feliratú bélyegzőket kevésbé használják a liberális politikai korrektség lovagjai - azért nem kell megijedni, mert por még nem lepi azokat sem. Azonban az utóbbi hetekben annál nagyobb lendülettel igyekeznek minden ellenfelüket, ellenségnek vélt, általuk nem tolerált politikai erőket, eseményeket agyoncsapni a leporolt "Populista" és "Populizmus" bélyegzőkkel.

Először is tisztázzuk, mi a populizmus, mint politikai fogalom. Ehhez az alábbi világhálón lévő meghatározást idézném:
"A populizmus egyfajta politikai retorika és meggyőződés, többnyire a politikai elitekkel szembeni bizalmatlanságot és ellenségességet fejezi ki, és arra alapoz, hogy a nép ösztönei és óhajai a politikai cselekvés legfőbb iránymutatói. A populista retorika "hajlamos arra, hogy mind a baloldali, mind a jobboldali gondolkodás alkotóelemeinek gyűjteménye legyen, nagy nyomatékot helyezve egyrészt a vezetés fontosságára, másrészt a népi egyenlőségre, gyakran erősen illiberális és intoleráns módon foglalva állást a hagyományos polgári szabadságjogok tekintetében" (Robertson, 1993)." Forrás: http://tarstudszotar.adatbank.transindex.ro/?szo=69
Röviden és közérthetően: Populizmus az, amikor a népnek fűt-fát ígérgetnek - főleg olyat, ami megvalósíthatatlan - csak azért, hogy megválasszák vagy hatalomban tartsák őket. Akik ezt teszik, azok pedig a populisták.
A fogalom gyökere a "populus" latin kifejezés, ami népet jelent. Alapvetően azt a politikai irányzatot, - vagy szűkebb értelemben a választásokhoz kötve - ígéret halmazt nevezik populistának, amelynek a középpontjában a nép igényeinek figyelembevétele, és ezen igények kielégítésére tett ígéret szerepel.

"Álljunk meg egy szóra!" Nem ez lenne a demokrácia lényege? Mert mi is a demokrácia? "Démosz" görög szóból származik ez a liberálisokat Szent Máriát megszégyenítő áhítatba ragadó kifejezés alapja, ami ugyancsak népet jelent. "Krácia" pedig uralmat. Tehát népuralmat. Akkor mi is a baj a populisták populizmusával? Az hogy betarthatatlanul és felelőtlenül ígérgetnek politikusok és politikai pártok a választóknak? Nos ez tényleg baj. Azonban honnét lehet tudni előre, hogy a populistáknak bélyegzett Trump, az osztrák és holland Szabadság Párt, a német Alternatíva Németországnak Párt, az olasz Öt Csillag Mozgalom és még a Jóisten sem tudja mely szélsőjobbnak és nácinak meg fasisztának bélyegzett párt és politikus, nem tudja, de legalább is nem akarja beváltani az ígéreteit? Trump ténylegesen számos alkalommal ígért, majd visszakozott, de még ő sem kezdte meg valódi tevékenységét. Ilyen alapon a valódi populista épp Obama, aki mindent beígért már 2008-ban: békét, munkát, jólétet, valódi egészségbiztosítást, oszt nem lett belőlük semmi, vagy messze nem úgy, ahogy felvázolta azt a kampányában - békéből pl. ISIS. Majd az idő eldönti róluk, hogy tényleg a nép érdekében lépnek föl ezek a megbélyegzett illiberális erők és személyek, vagy csak a hatalom érdekli őket, meg a nagy cégek és pénzemberkék végletekbe menő kiszolgálása.

Ugyanakkor hallom máris az ellenvetéseket liberálbolsevik oldalról, hogy dehát itt nem megvalósítható ígéretekről van szó. Maradjunk Trumpnál, és vegyük egyik ily módon legtöbbet emlegetett tervét. Neki felróják, hogy megvalósíthatatlan az az ígérete, hogy Kínából és más országokból hazavigye a gyártást az USA-ba - elsősorban mobilok, autók és nehézipari termékek előállításáról van szó. Miért is lehetetlen? Merhát profitmaximalizálás, meg adóminimalizálás meg a természeti törvényekkel egyenrangú piaci törvények - mondják nagyon tanult "elöldoktorhátuldoktor" liberális tudósaink. A ma uralkodó tömeggyilkos gazdasági és pénzügyi elméletek szerint tényleg az, mert ezek az eszmerendszerek tényleg nem populisták. Ők nem veszik figyelembe az Embert, mint ezer körülménytől és igényektől függő testi és lelki egységet, szervezetet. Nekik az Ember csak termelő és fogyasztó, akikkel ipari hulladékot kell előállíttatni és ugyanezt a haszontalan és környezetre valamint emberre nézve káros hulladékot megvetetni és felzabáltatni - lásd például az Egyesült Államokban jelentkező elhízást, amely messzemenőkig rácáfol a túlnépesedéssel és az éhinséggel kapcsolatos riogatásokra.
Csak fölvetném, hogy nem lehetetlen a Trump-féle ígéret megvalósítása. Erről szól az illiberalizmus is, valamint itt Magyarországon már másfél évszázada élesen jelentkező népi-urbánus ellentét népi oldalának eszmerendszere. Csak annyi kell, hogy a gazdaságot és a pénzrendszert ismét az Ember szolgálatába helyezzük, ne pedig az Embert helyezzük kevesek kielégíthetetlen és gyilkos harácsolását szolgáló gazdasági és pénzügyi rendszerek rabságába. Hogy mennyire gyűlöli és lenézi valójában a népet, az embereket a liberális "elit", elég csak a tolerancia és a meg nem bélyegzés bajnokainak a Trump, a Brexit és az olasz népszavazás eldöntőire írt és mondottjelzőit fölsorolni: tanulatlan, rasszista, szexista, antiszemita, gyűlölködő, örök vesztes vidéki (fúj), fehérek (megafúj). Nos ki is a valódi intoleráns rasszista, "kedves" liberálisok?
Vagy a legaljasabb képet idecitálni, amelyen egy szellemileg beteg és elesett nő és édesanyja látható egy "VOTE LEAVE" feliratú táblával. Ennek kapcsán elemezhetném a liberális humanizmust és emberképet, de nincs most gyomrom hozzá.

Hivatkozások:

http://index.hu/kulfold/2016/06/23/brexit_most_dol_el_minden_mi_lesz_a_kint_elo_magyarokkal/

Címkék: liberalizmus
liberalizmus
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?