Liberalizmus az álszentség csúcsa - a Charlie Hebdo történet kapcsán

Eredetileg a tusnádfürdői beszéd liberalizmussal kapcsolatos részének elemzésével folytattam volna. A Charlie Hebdo történet, maga a lap, a merénylet, és az a köré fölépített hisztéria azonban olyan teljes képet mutat a liberalizmus valódi arcáról, természetéről, hogy szinte már megcáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy a liberalizmus a képmutatás evolúciójának csúcsa. Ezért nem kerülhetem meg én sem e témát. A Merkel látogatáson felvetődött illiberális kontra liberális demokrácia vita pedig úgyis melegen tartja a tavalyi beszédet ahhoz, hogy egy következő cikkben folytassam.

Mi a Charlie Hebdo?

Egy szatírikusnak mondott francia szennylap. A hivatalos megfogalmazás szerint, amelyet az Index jól összefoglal egy mondatban: "A baloldali liberális megközelítésű szatírikus magazin az alapvető szabadságjogok talaján állva kritizálta a korrupciót, állami túlterjeszkedést és a vallási elfogultságot." (http://galeria.index.hu/kult/2015/01/07/a_charlie_hebdo_iszlam_allammal_foglalzo_cimlapjai/) A Wikipedián pedig így foglalják össze a lap történetét:
"1969-ben jelent meg először Hara-Kiri Hebdo (Heti harakiri) néven, de 1970-ben Charles de Gaulle francia elnök halálának kigúnyolása miatt betiltották. Ekkor Charlie Hebdóra (Heti Charlie) változtatták a nevüket, hogy újraindulhasson a lap, majd 1981-től megfelelő olvasottság hiányában szünetelt. 1992-től ismét megjelenik. Rendszeres megjelenési napja szerda, de vannak különkiadásai is." (http://hu.wikipedia.org/wiki/Szat%C3%ADra)
A valláskritika valójában vallásgyalázás, de nyugodtan nevezhetjük embergyalázásnak. Még körülírni sem akarom, azokat a példákat, amelyekkel be lehetne mutatni, hogy milyen színvonalon mocskoltak vallási jelképeket, személyeket - mind történelmi és történeti, mind most is élő vallási személyeket - és aláztak meg, amennyire csak megalázni lehet különböző szatírikusnak mondott ábrázolásokkal. A szatírának, úgy mint egy viccnek, van csattanója. Van egy szórakoztató és elgondolkodtató üzenete. A Charlie Hebdo rajzaiban azonban semmi üzenet nincs, hacsak az nem, hogy "gyűlölünk" és "legszivesebben kiirtanánk", vagy minimum "a halálotokat kívánjuk". Annyi kívánkozik még ide, hogy rengeteg pert megnyertek az egyházak ellen, akik feljelentették őket. A felmentés indoka természetesen a szólásszabadság volt. A Charlie Hebdo firkászai csak nagy ritkán ütötték meg a bokájukat. Egyikük például akkor, amikor Nikolas Sarkozy fia egy gazdag zsidó lányát vette feleségül, majd bejelentette, hogy áttér a zsidó hitre. Ezzel kapcsolatban csak ennyit jegyzett Maurice Sinet, a lap egyik alapítója: "Sokra fogja vinni az életben a kissrác!" Kirúgták. (http://cink.hu/egy-zsidokrol-szolo-mondat-miatt-kirugtak-egy-szerzot-a-1678685401)

 

A merénylet

Január 7-én két vagy három támadó gépfegyverekkel és kézigránátokkal felszerelkezve tört rá a lap szerkesztőségére és 12 embert agyonlőtt. Majd miután kisebb tűzharcba keveredtek kiérkező rendőrökkel, akik közül egy harcképtelenné váltat közelről fejbelőttek, nem túl sietősen távoztak.
Jelen esetben a további történések - hajtóvadászat, túszejtések - nem lényeges.
Csak pár felröppent hírt és érdekességet említenék:
- pár héttel a merénylet előtt tavaly decemberben Rothschild - a világ leggazdagabb zsidó családjának egy tagja (aki persze nem szerepel a világ milliárdosait felvonultató toplistákon) - megvette a lapot
- az elkövetők számáról, ti. kettő-e vagy három, sokáig nem tudta eldönteni a sajtó. Végül megegyeznek a háromban, miközben a szemtanúk felvételein csak kettő látszik.
- a merénylők mielőtt távoztak volna a helyszínről még néhányszor a járókelőknek azt ismételgették kiabálva: „Mondjátok meg a médiának, hogy a jemeni al-Kaida tette." (eredetileg: 20minutes.fr)
- Al-Bagdadi kívánsága: fő az egészség. Ezzel a felirattal jelent meg egy kép a lap Twitter oldalán pár perccel Al-Bagdadi likvidálása előtt (http://galeria.index.hu/kult/2015/01/07/a_charlie_hebdo_iszlam_allammal_foglalzo_cimlapjai/)
- az elkövetőket az autójukban talált egyik hátrahagyott igazolványból azonosították

Liberális mártírok

A merénylet utáni események, amelyeket felemlítek itt, mind-mind magába sűríti és teljességgel kibontja a liberalizmus egy-egy jellemző vonását.
- Minden jelentősebb politikus lerótta kötelező halotti beszédét a szólásszabadság mártírjai tiszteletére. Merkel ebből is kiemelkedett azzal, hogy nem csak a szólás- és sajtószabadság elleni támadásnak nevezte ezt a merényletet, hanem egyenesen a demokratikus kultúra elleni merényletnek is. (lásd: http://mno.hu/hirtvarchiv/meszarlas-egy-francia-hetilap-szerkesztosegeben-1266573) Tehát a nyugati világ egyértelműen elfogadhatónak tartja, ráadásul kultúrája részének mindazt, amit a Charlie Hebdo képviselt és alkotott. Mert e lap rajzainak mi a célja? Nem más mint a vallások, a vallásos emberek és egyházi személyek mocskolása, felháborítása, teljes megsemmisítése mind emberségében, mind méltóságában. Semmi egyéb. Nem fogalmaznak meg valódi kritikát. Vitatkozni nem lehet velük.
A liberalizmus alapértékének mondják az elfogadást, a másság, a másként gondolkodás tiszteletét - ahogy mondani szokás, a toleranciát. Amit ez a szennylap alkotott, az beletartozik ebbe? Az, hogy a másik embert, aki történetesen keresztény, vagy muszlim, vagy zsidó, értsd egyszerűen vallásos, hitében és egész emberi mivoltában porig alázom, azzal én tolerálom? Tisztelem? Elfogadom? És hogy lássuk a képmutatást is ebben az egész posványban: mindeközben egyszerű hétköznapi szavakon lovagolva, kioktatnak minket, konzervatív másként gondolkodókat, hogy mely szavakat használhatjuk és melyeket nem, különben bizonyos csoportokat, kisebbségeket megsértünk. Nem ábrázoljuk fekáliának vagy fekáliával, csak a cigányt cigánynak mondjuk, nem romának, a családot pedig egy férfi és egy nő kapcsolatának. Ezzel mi vérig sértünk és megalázunk másokat. Ezt magyarázza már el nekem egy értelmesebb liberális, hogy miként is van ez?
Mi a liberális művészet és kultúra? Mind eszközében, mind témaválasztásában a lehető legbetegebben és legundorítóbban megnyilvánulni. Egy liberális művész célja abban merül ki, hogy választ egy konzervatívnak mondott, valójában csak legtermészetesebb, értéket és azt a lehető legbetegesebben, legundorítóbban mocskolja. A konzervatív értékeket közvetítő alkotásokat pedig giccsként bélyegzi meg egy jó liberális művész. Ugyanez az irodalomban. A konzervatív író legjobb esetben is csak egy középszerű firkász lehet, de legrosszabb esetben náci - lásd pl. Wass Albert kinek Nagy novellás kötetével nem tudok betelni (menthetetlenül a giccs rabja vagyok).

- Felvonulást rendeztek Párizsban, amelyre összecsődült a világ fontosabb vezetői. Kart karba öltve meneteltek. Aki ebből a gyászmenetből kimaradt, az már nem számít, az a liberális kirekesztésben és átokban részesült - lásd Putyin. A politikusok mellett még egy millióan vettek részt ezen a tüntetésen, amelyet a liberális szólásszabadságért tartottak. Amerika nem képviseltette magát, meg is kapta érte az óvatos ejnye-bejnyét. Kerry pár nap múlva Indiában bejelentette, hogy útban vissza Wasington felé részvétlátogatásra megáll Párizsban. Ezzel önmagában nem lenne baj, de eközben a Boko Haram Afrikában legalább két nagyobb mészárlást is végrehajtott, amellyel kapcsolatban a legóvatosabb és legközömbösebb újság is néhány száz áldozatról ír. Egész falvak lakóit irtották ki a legbestiálisabb módon. Erre Kerrynek az indiai sajtótájékoztatón néhány mondata volt csupán a terrorizmusról. Ezután jelentette be a párizsi utat. Az európai vezetőknek és főbb lapoknak és tévéknek ennyi se. Ez lenne egy másik liberális alapérték gyakorlati megnyilvánulása, hogy ti. minden emberi élet egyformán számít? 12 mocskolódó firkász >= 200-2000 egyszerű nevesincs afrikai lakos (a 300 utas lelövése Ukrajna fölött >= 2000 palesztin áldozatról, több száz gyerekről és csecsemőről már nem is szólva).

A képmutatás csúcsa: a szatír nem érti a szatírát

Történt, hogy egy 16 éves francia fiú valódi szatírát rajzolt egy Charlie Hebdo címlap alapján. Az eredetit, ha van benne ráció, akkor nem lehet másként értelmezni, mint örömködést az arabok halálán. Ő az alábbi képpel állítólag a terrorizmust éltette. Szerintem csak szépen megfogalmazta olyan Charlie Hebdosan a lényeget. Elfogták és lecsukták. Ez a liberális szólásszabadság.

Címkék: liberalizmus
https://haereticus.blogstar.hu/./pages/haereticus/contents/blog/30377/pics/lead_800x600.jpg
liberalizmus
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?